Skip to main content

Courtyard Hotel, Pariz

Pariz, Francuska

VRV sustav s povratom topline gostima pruža vrhunski komfor s visokom energetskom efikasnosti

Fleksibilnost klimatizacijskog sustava Daikin VRV-a omogućila je prestižnom lancu hotela Marriott da pomladi staru komercijalnu zgradu u srcu Pariza. Smješten nasuprot stanice Gare de Lyon, pretvorba novog Courtyard Hotela je prva takve vrste za međunarodnu grupu Marriott kao i za sam grad. Konstrukcijom unutar okvira, uz zadržavanje katova, proces obnove omogućio je da se kula bivšeg IGH-a iz 1970. godine pojavi kao elegantan hotel koji se savršeno uklapa u okruženje modernog i užurbanog kvarta.

Vrhunac dvogodišnjeg procesa gradnje je novi hotel koji se prostire na 19 katova te prostire se na 11.500 kvadratnih metara s 249 soba. U odvojenom dijelu zgrade koji se nalazi u prizemlju i na prvom katu smještene su kuhinja, bar-restoran i konferencijski centar, koji nude inovativne radne prostore uz pristup tehnologiji i zajedničku sobu s ugostiteljskim objektima, koje upotpunjuju prostorije za seminare za do 100 ljudi.

Projektiran od strane tvrtke Studios Architecture, a proveden od strane tvrtke Bouyges Construction kao glavnog izvođača radova, raspored i unutrašnjost 60-metarske kule predstavlja moderan i profinjen izgled.

Daikinova inovativna VRV IV tehnologija nudi potpuno rješenje kontrole klime koje odražava napredni dizajn hotela, smanjenje ugljičnog otiska zgrade korištenjem obnovljive energije te osiguravanjem fleksibilnost za udovoljenje individualnih potreba i sklonosti. Izuzetno fleksibilne opcije konfiguracije, uključujući promjenjivi dizajn i jednostavnu instalaciju, učinile su Daikin VRV IV tehnologiju željenim izborom za ovaj veliki i složeni projekt konverzije zgrade.

Instalaciju je za tvrtku Bouyges Energie izvela tvrtka Tempeol. Ugrađeno je 28 vanjskih jedinica VRV IV s povratom topline, koje se sastoje od 24 sustava s tri cijevi koji opslužuju sobe za goste i dodatna četiri dvo-cijevna sustava za grijanje i klimatizaciju u zajedničkim prostorijama u prizemlju, uključujući konferencijske dvorane, radne prostore i bar-restoran.

Kako bi se udovoljilo propisima gradskog planiranja, vanjske jedinice VRV IV smještene su u strojarnici na vrhu hotela. To nudi potpuno prikrivanje, osiguravajući rješenje nevidljivo izvan građevine.

Fiksna zadana temperatura od 23°C štedi energiju, a podešavanjem za +/- 3°C omogućuje gostima kontrolu razine komfora u svojim sobama.

Konverzija Courtyarda označava uspješnu suradnju između budućnosti u obnavljanju grada i Daikinove fleksibilne VRV tehnologije s povratom topline.

Svestranost dizajna VRV IV sustava omogućava povezivanje sa širokom paletom unutarnjih jedinica. U hotelu Marriott, unutarnje jedinice koje opslužuju spavaće sobe obuhvaćaju kombinaciju tankih zidnih jedinica, tankih skrivenih cijevi i izloženih stropnih jedinica, plus jedinica sa srednjim tlakom. BS kutije postavljene u spuštenim stropovima u hodnicima koji vode do spavaćih soba osiguravaju uštedu energije povratom topline, čime se omogućuje istovremeno grijanje i hlađenje, te na taj način gosti hotela mogu kontrolirati vlastitu razinu komfora u svojim sobama.

Povrat topline u sustavu VRV koristi toplinu iz spavaćih soba za energetski učinkovitu proizvodnju tople vode i zagrijavanje ostalih područja zgrade. Jedinstvena tro-cijevna tehnologija Daikin IV s povratom topline povećava energetsku učinkovitost tijekom povratka topline. Namjenske cijevi sustava omogućuju povrat topline pri nižim temperaturama kondenzacije nego kod drugih rješenja. Izmjenjivač topline je optimiziran za kombinirani način rada i projektiran je za pružanje najviše sezonske učinkovitosti.

VRV jedinice su integrirane unutar centralnog sustava upravljanja energijom u zgradi (BEMS) preko BACnet

protokola. Za uštedu energije, sobna temperatura je utvrđena na 23°C, uz mogućnost promjene do +/- 3°C za udovoljenje potreba korisnika. Kanalne jedinice rade čak i kada u spavaonici nema korisnika. Ulaz u svaku sobu opremljen je kontaktnim sustavom koji se aktivira pomoću ključ kartice, koji zajedno sa senzorom prisutnosti u prostoriji pomaže regulirati zadane vrijednosti jedinice.

Integrirani tele-regulator omogućuje tehničarima sustava da upravljaju sustavima sa svojih pametnih telefona ili tableta. U slučaju kvara na jedinici grijanja/hlađenja, BEMS izdaje upozorenje u obliku šifre pogreške. VRV upravljačka ploča koja se nalazi u strojarnici omogućuje pristup detaljnijim informacijama o prirodi i uzroku identificirane pogreške, omogućujući brzo i učinkovito rješavanje problema.

Svaka soba opremljena je sustavom kontaktne ključ kartice, koja zajedno sa senzorom prisutnosti u prostoriji pomaže regulirati zadane vrijednosti jedinice.

Vanjske VRV IV jedinice smještene su u strojarnici na vrhu hotela, nudeći vizualno diskretno rješenje.

Četiri 2-cijevna VRV sustava osiguravaju lokalno upravljanje klimatizacijom u zajedničkim prostorijama na prvom katu, poput bara-restorana hotela.

Saznajte više

Naši drugi primjeri

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama