Skip to main content

Povijesni hotel odlučio se za održivu nadogradnju, s L∞P by Daikin VRV dizalicama topline

Las Arenas, Valencija

Kada je došlo do nadogradnje postojećih VRV sustava kako bi se smanjili troškovi održavanja i dodatno poboljšala kontrola komfora, odabir zamjenskog rješenja s manjim CO2 otiskom bio je na vrhu dnevnog reda.

Smješten na Playa de Las Arenas u Valenciji, arhitektonski prepoznatljiv hotel Balneirio Las Arenas s pet zvjezdica datira iz 1898. godine. Njegova filozofija usmjerena je na pružanje luksuza i udobnosti gostima i posjetiteljima.

Briga za okoliš također je ključna za hotelski etos. Kada je došlo do nadogradnje postojećih VRV sustava kako bi se smanjili troškovi održavanja i dodatno poboljšala kontrola komfora, odabir zamjenskog rješenja s manjim CO2 otiskom bio je na vrhu dnevnog reda.

Budući da je već surađivao s zvrtkom Daikin, hotel je odlučio zamijeniti postojeće dizalice topline s L∞P by Daikin VRV dizalicama topline, s obzirom na to da su glavni ciljevi obnove bili održivost i smanjenje pogonskih troškova.

Vlasnik hotela odlučio se za VRV dizalice topline s povratom topline, gdje se toplina dobivena iz prostorija kojima je potrebno hlađenje ponovno koristi za grijanje hladnijih područja na drugim mjestima, što omogućuje velike uštede. 

 

 

Dovršeno prema proračunu i na vrijeme

U početku planiran kao dvogodišnji program, kako bi se smetnje gostima svele na najmanju moguću mjeru, projekt je dovršen u rekordnih šest mjeseci, iskoristivši zatvaranje hotela zbog pandemije Covid-19.

„Brzina izvođenja, zahvaljujući podršci tvrtke Daikin, osigurala je da je cijela operacija izvedena prema zadanom rasporedu.“

Komentira Jesus Perez, instalater klima uređaja za program modernizacije. 

Zamijenjeno je ukupno 88 vanjskih jedinica, dok je zadržano 485 postojećih unutarnjih jedinica, s povezanim prednostima uštede troškova i značajno skraćenog vremena projekta.

Pothvat je uključivao pretvorbu postojećeg dvocijevnog sustava u trocijevni i proširenje sustava dodavanjem unutarnjih jedinica kako bi se bolje opsluživala predvorja. 

bg-slika

„Postigli smo naš cilj učinkovite kontrole klime s vrhunskim brendom koji nudi komfor i kvalitetu unutarnjeg zraka kakvu naši kupci zaslužuju, uz održivost i poštivanje okoliša - što je primarna vrijednost za naše hotele.“ 

Carlos Boga, direktor, Hotel Balneario Las Arenas 

Zahtjevi projekta

Klimatizacija
Zračna zavjesa
Pročišćavanje zraka
Upravljanje
Grijanje
Topla voda
Rashladna tehnika
Ventilacija

Godina ugradnje

2022.

Instalirani sustavi

  • Promijenjeno je 88 vanjskih jedinica, uključujući 22 nova sustava VRV s povratom topline
  • 60 razvodnih kutija — promijenjeno s 2-cijevnog na 3-cijevni sustav
  • 24 unutarnje jedinice koje opslužuju predvorja

Odgovarajući komfor 

Sustav povrata topline nudi maksimalni komfor gostima i korisnicima hotelskih prostora za događanja i konferencije.

Odvojene temperaturne zone omogućuju pojedinačnu kontrolu svake prostorije, prilagođavajući uvjete komfora prema pojedincu ili aktivnosti. Kao dio obnove, instaliran je Daikin inteligentni Touch Manager mini BMS s poveznicom na oblak. To omogućuje upravi hotela da daljinski osigura razinu komfora, a istovremeno daje potpunu kontrolu za optimizaciju korištenja energije.

 

L∞P by Daikin

Ovaj projekt je primjer filozofije L∞P by Daikin, ponovna upotreba dostupnih resursa na odgovoran i kvalitetan način. 

Cirkularna ekonomija u ovom je projektu implementirana na dvije razine. Prije svega, bakreni cjevovod i unutarnje jedinice zadržani su od početnog sustava, uz značajne uštede u resursima i vremenu projekta. Drugo, nove dizalice topline LOOP od Daikin VRV ponovno koriste radnu tvar koja je dostupna nakon povlačenja iz upotrebe sustavi. 

485 postojećih unutarnjih jedinica je zadržano, što je rezultiralo uštedom troškova i značajno skraćenim vremenom projekta.

Radna tvar se obnavlja, što znači da se regenerira na kvalitativan način kako bi imala istu kvalitetu kao i izvorna radna tvar, s tom razlikom što ne troši Zemljine resurse. 

Velika obnova provedena u Hotelu Balneario Las Arenas ilustrira kako današnja tehnologija može omogućiti zgradama da smanje svoj ugljični otisak i smanje račune za energiju brzo i isplativo sam promjenom vanjskih jedinica. 

Hotel nastavlja poslovati na mnogo održiviji i učinkovitiji način, štiteći okoliš uz uštedu na troškovima i dodatno poboljšavajući komfor. 

Planiranje

Nove VRV jedinice pružaju neovisnu kontrolu klime za spavaće sobe za goste i konferencijska područja, čime se povećava komfor gostiju. 

Generička zgrada

Povezivanje s oblakom daje menadžmentu hotela punu kontrolu za optimizaciju korištenja energije. 

Kompleks zgrada

Instalirane na krovu, L∞P by Daikin VRV dizalice topline s povratom topline smanjuju ugljični otisak hotela i troškove održavanja. 

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama