Skip to main content

Varijabilni volumen radne tvari

Mi smo patentirali, ostali su kopirali.

S tehnologijom varijabilnog volumena radne tvari (VRV), tvrtka Dakin i dalje je predvodnik tržišta na polju učinkovitih i udobnih rješenja za upravljanje klimatizacijom.

VRV, novo razdoblje energetske učinkovitosti

Kada je Daikin 1982. lansirao VRV* klimatizacijski sustav, s njime je došlo do prvog korištenja upravljanja promjenjivim volumenom radne tvari na svjetskoj razini. Varijabilni protok radne tvari, poznat i kao VRF, je tehnologija koja osigurava cirkulaciju minimalne količine radne tvari potrebne tijekom pojedinog razdoblja grijanja ili hlađenja. Ovaj mehanizam krajnjim korisnicima je da mogućnost pojedinačne regulacije nekoliko klimatizacijskih zona u isto vrijeme.

*VRV je zaštitni znak tvrtke Daikin Industries, Ltd.

VRV 1982

VRV naspram VRF

VRV i VRF (varijabilni protok radne tvari) su dva različita pojma koji se koriste za istu tehnologiju. VRV je zaštitni znak tvrtke Daikin Industries, Ltd., a sve druge tvrtke koje kopiraju tu tehnologiju nazivaju je VRF.

Kako VRV radi?

VRV je tehnologija koja se izmjenom volumena radne tvari u sustavu prilagođava konkretnim zahtjevima zgrade. Sustavu je potrebna minimalna količina energije za održavanje zadanih temperatura i automatsko isključivanje ako nema prepoznatih stanara u prostoriji. Ovaj jedinstveni mehanizam ostvaruje veću održivost na dugi rok, s obzirom da krajnji korisnici bilježe uštedu na troškovima za energije, a njihovi sustavi istovremeno manje narušavaju okoliš ugljikom.

Do 64 unutarnje jedinice mogu se povezati s 1 vanjskom jedinicom – VRV sustav radi slično višedijelnom sustavu. Svaka unutarnja jedinica određuje učin koji joj je potreban na temelju trenutne unutarnje temperature i temperature zatražene putem daljinskog upravljača (zadana točka).

O ukupnoj potražnji svih unutarnjih jedinica određuje način na koji će vanjska jedinica prilagoditi volumen i temperaturu radne tvari. Pružajući samo onaj učin hlađenja i grijanja koji je potreban, inverterski kompresor štedi ogromne količine energije za vrijeme rada sustava VRV.

bg-image

Evolucija sustava VRV

Od plasmana našeg prvog sustava VRV, neprekidno dodajem nove funkcije koje zadovoljavaju rastuće zahtjeve tržišta. Od povećanja kapaciteta opterećenja do usvajanja većeg broja tehnologija povrata, ne prestajemo poboljšavati naš sustav VRV s ciljem ostvarivanja najbolje razine udobnosti, učinkovitosti i pouzdanosti.

Predvodnik HVAC industrije

Istražite povijest sustava VRV i saznajte kako još uvijek oblikuje budućnost HVAC-R industrije.

1982.

Početak novog razdoblja

Daikin je razvio VRV: prvi svjetski višedijelni klimatizacijski uređaj za komercijalne zgrade. Prije pojave sustava VRV, pojedinačno zonsko upravljanje klimatizacijom smatralo se velikim tehnološkim izazovom. Plasman sustava VRV dramatično je promijenio očekivanja spram klimatizacijskih uređaja projektiranih za komercijalne zgrade.

varijabilni protok radne tvari

1987.

Uvođenje sustava VRV u Europi

1990.

Prilagodljiva vanjska jedinica

Daikin je projektirao vodom hlađeni VRV klimatizacijski uređaj. Ta jedinica bila je idealna alternativa za situacije kada nije bilo moguće koristiti VRV jedinice zbog duljine cijevi za radnu tvar.

Prilagodljiva vanjska jedinica

1990.

Najveća udobnost

S tehnologijom povrata topline, VRV klimatizacijski uređaj istodobno grije i hladi pomoću samo jedne vanjske jedinice. Daikin istovremeno unapređuje svoje tehnologije i zadovoljava potrebe ljudi i regija diljem cijelog svijeta.

1999.

Brz i jednostavan postupak zamjene

Daikin je projektirao zamjenske tehnologija koje pojednostavljuju postupak ugradnje sustava VRV u tvrtkama. S obzirom da moraju mijenjati samo vanjske i unutarnje jedinice, instalateri mogu ponovno koristiti druge sastavnice, npr. cijevi.

Isporuka hladnog, osvježavajućeg zraka u iznimno vruća područja

Daikin se usmjerio na Bliski istok i prilagodio VRV klimatskim zahtjevima područja u kojima temperatura doseže 50 °C i više.

2004.

VRV S serije proširuje paletu VRV proizvoda na laki komercijalni sektor

2007.

Donosimo toplinu u iznimno hladna područja

Daikin je projektirao vrlo učinkovitu dizalicu topline za VRV klimatizacijske uređaje. Sustav je predviđen za regije u kojima se temperature spuštaju do - 25 °C.

2015.

Daikin je predstavio VRV IV i serije, prvu svjetsku „nevidljivu“ VRV vanjsku jedinicu

Ono što je Daikin zapravo stvorio jest neponovljivi pristup klimatizaciji. Danas je riječ o jednom od dvije vrste klimatizacijskih sustava u svijetu, sa i bez vodova. Daikin će uvijek biti predvodnik klimatizacijske industrije jer ne prestaje širiti taj novi standard diljem svijeta.

2019.

Daikin predstavlja VRV IV+

Potpuno optimiziranom sezonskom učinkovitosti, ova paleta proizvoda u cijelosti je razvijena u skladu s duhom Direktive o Eco-dizajnu.
Ostvarujući najviše razine sezonske učinkovitosti, mjereno s najviše prodanih unutarnjih jedinica, ova VRV paleta proizvoda neprekidno vodi u VRF tehnologiji

2020.

VRV 5 S-serija

Potpuno redizajnirana jedinica za radnu tvar R-32
Lakša za rukovanje i fleksibilnija za ugradnju nego ikad!

2022. VRV 5 s povratom topline

Namijenjeno za podršku dekarbonizaciji komercijalnih zgrada.

Saznajte više o našem današnjem asortimanu i tehnologijama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama