Skip to main content

Potičemo pozitivan utjecaj

Okruženje sa sigurnim i zdravim zrakom je naša misija. Naša odgovornost je nastojanje da se postigne neutralnost ugljika do 2050. godine.

Daikinova vizija zaštite okoliša do 2050.

Kao vodeći proizvođač i pružatelj usluga u industriji grijanja, ventilacije, klimatizacije i rashladne tehnike (HVAC-R)*, doprinosimo visokom kvalitetu života, udobnosti, pouzdanoj infrastrukturi, sigurnosti hrane i gospodarskom rastu u širokom rasponu industrija. Međutim, rastuća potreba za hlađenjem, grijanjem i ventilacijom takođe utiče na globalno zatopljenje zbog povećanja potrošnje električne energije i emisije rashladnih sredstava. U Daikinu ovu odgovornost shvaćamo ozbiljno.

„Globalno, cilj nam je osigurati okruženje sa sigurnim i zdravim zrakom, a istovremeno nastojimo smanjiti emisije stakleničkih plinova na nultu vrijednost do 2050. godine.”

Kako ćemo to ostvariti?

 • Proizvodima visoke energetske efikasnosti i razvojem i upotrebom rashladnih sredstava sa nižim potencijalom globalnog zagrijavanja, posebice R-32 ili CO2.
 • Rješenjima kojima se optimizira upravljanje energijom sistema grijanja i hlađenja – na primjer pomoću daljinskog upravljanja ili poticanjem kružnog gospodarstva za rashladna sredstva kako bi se ponovno iskoristila kao vrijedan resurs.
 • Snagom zraka osiguravajući okoliš sa zrakom koji štiti zdravlje ljudi.

* HVAC-R grijanje, ventilacija, klimatizacija i rashladna tehnika

Što smo već postigli?

Smanjujemo učinke rashladnih sredstava na globalno zagrijavanje

Loop by Daikin
 • Daikin je prvo društvo u svijetu koje je predstavilo klima-uređaje, toplotne pumpe i scroll rashladne uređaje koji upotrebljavaju rashladno sredstvo R-32 sa tri puta manjim potencijalom globalnog zagrijavanja od R-410-A.*
 • Od 2019. godine Daikin Industries, Ltd. daje besplatan pristup popisu od 300 patenata sa založnim pravom u vezi sa HVAC-R opremom koja upotrebljava sredstvo R-32, što drugim proizvođačima omogućuje smanjenje utjecaja rashladnih sredstava na okoliš.**
 • Sa inicijativama kružnog gospodarstva kao što su VRV toplotne pumpe L∞P by Daikin i program L∞P by Daikin - Recover - Reclaim - Reuse za ključne korisnike i ulagače, Daikin Europe N. V. i Daikin Central Europe izbjegavaju proizvodnju 400.000 kg novog plina godišnje.
 • 2020. godine, Daikin Europe N. V. pokreće Retradeables, prvo europsko internetsko tržište koje omogućava oporavak, obnavljanje i ponovnu upotrebu rashladnih sredstava za cijelu industriju HVAC-R. Kao konzorcijski partner EU-Life programa, započeli smo projekat u maju 2021. godine u Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

Izvori: *Daikin Europe N. V. Izvještaj o zaštiti okoliša za 2020., **Priopćenje za javnost od strane Daikin Industries Ltd. 2021.

Smanjujemo emisiju CO2

Daikin smanjuje emisiju CO2
 • Naše globalne aktivnosti na smanjenju emisija stakleničkih plinova iz stambenih klima uređaja rezultirale su uštedom od 70 miliona tona ekvivalenta CO2 u 2020. u usporedbi s uobičajenim poslovanjem.*
 • Iste godine emisije stakleničkih plinova iz naših proizvodnih aktivnosti smanjene su na 1,08 milijuna tona-CO2 (smanjenje od 79% u odnosu na poslovnu godinu 2005.).*
 • Daikin Europe NV smanjio je emisiju CO2 iz transporta prema obimu prodaje (m3) sa 8,8 kg/m3 u 2016. na 7,3 kg/m3 u 2019. zbog povećane efikasnosti utovara kamiona i povećane isporuke morem umjesto cestom.**
Izvori: *Izvješaj o održivosti za 2021 Daikin Industries Ltd** Izvještaj o zaštiti okoliša za 2020 Daikin Europe N. V.

Naše smjernice za zelenu nabavu

Daikinove smjernice za zelenu nabavku
 • Potičemo dobavljače da prakticiraju ekološku održivost, na primjer certifikatima ISO14001.
 • U poslovnoj 2020. godini, 98% naših dobavljača u Europi ispunilo je kriterije za ocjenu naših smjernica za zelenu nabavku. Naša stopa zelene nabavke* je 80% unutar cijele Daikin grupe.

Izvor: Izvještaj o održivosti za 2021 Daikin Industries Ltd

*Stopa zelene nabavke = vrijednost nabavljene robe od dobavljača koji ispunjavaju naše kriterije procjene / vrijednost nabavljene robe

 

Naša norma Green Heart Factory (tvornica sa zelenim srcem)

Daikinova norma Green Heart Factory (tvornica sa zelenim srcem)
 • Naša interna metoda procjene mjeri uticaj naših fabrika u smislu potrošnje vode, energije, fluorougljenika, kao i proizvodnje otpada i isparljivih organskih emisija. Fabrika Daikin Europe N. V. u Ostendeu certificirana je srebrnom medaljom (2018.) i zlatnom medaljom (2019.).

Izvor: Izvještaj o zaštiti okoliša za 2020 Daikin Europe N. V.

 

Naš doprinos Ciljevima održivog razvoja

Ciljevi održivog razvoja
 • Daikin podržava ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija korištenjem tehnologija svjetske klase za smanjenje utjecaja hlađenja i grijanja na okoliš, istovremeno pružajući novu vrijednost za zdrav i udoban način života. Doprinosimo lokalnom ekonomskom razvoju i nudimo mogućnosti rasta našim zaposlenicima na osnovu našeg pristupa upravljanja usmjerenog na ljude. Slijedeći naš princip zajedničkog stvaranja nastojimo pronaći bolja rješenja zajedno sa svim dionicima.
Izvor: Izvještaj o održivosti za 2021 Daikin Industries Ltd.
 

Ovo bi vas takođe moglo zanimati

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Inspirirajte se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama