Skip to main content

Više o ekološkoj tranziciji, dekarbonizaciji i HVAC sustavima

Klimatske promjene učinile su institucije sve osjetljivijima na utjecaj koji mi kao ljudi imamo na svijet u kojem živimo. Potreba za očuvanjem i zaštitom okoliša proizvela je niz pravila, programa i radnji koji su se provodili tijekom godina. Jedan od njih je europski Green Deal – skup politika Europske komisije čiji je cilj učiniti Europsku uniju (EU) klimatski neutralnom do 2050. godine.

Neutralnost ugljika je tema koja se dotiče mnogo različitih sektora, uključujući građevinski sektor.

Prema izvješću Europske unije, građevinski sektor odgovoran je za približno 40% potrošnje energije i 36% emisija CO2 u EU.

Zbog toga je Europska unija 2021. godine odlučila uskladiti pravila energetske učinkovitosti zgrada s europskim Green Deal i dekarbonizirati građevinski fond EU-a do 2050. godine.

 

Izazov za HVAC sektor

Unutar ovog konteksta, klimatizacija prostora (hlađenje i grijanje) identificirana je kao glavni čimbenik u potrošnji energije (80%) u zgradama i globalnom zatopljenju.

Ovaj scenarij veliki je izazov za cijeli HVAC sektor: kako ponuditi naprednije alternative tradicionalnim tehnologijama za klimatizaciju prostora kako bi se pomoglo u postizanju ciljeva održivosti.

Kako bi se to osiguralo, HVAC sektor treba razviti rješenja za hlađenje i grijanje koja i dalje zadovoljavaju potrebe zahtjevnih HVAC projekata dok:

  • troše vrlo male količine energije,
  • drastično smanjuju emisije CO2 i
  • koriste radne tvari koje najmanje utječu na okoliš.

Budući da 40% europske potrošnje energije dolazi iz europskog fonda zgrada, a 80% potrošnje energije zgrade generira se iz sustava klimatizacije i grijanja, potrebno je razviti te sustave kako bi se smanjila njihova potrošnja energije i posljedični utjecaj na okoliš. To se može postići samo zamjenom tradicionalnih sustava hlađenja i grijanja učinkovitijim rješenjima koja smanjuju njihov utjecaj na okoliš smanjenjem potrošnje energije, kao i izravnih i neizravnih emisija.

 

Daikinovi napori

Daikin nudi pouzdane i visokokvalitetne proizvode. Marka je također dobro poznata unutar sektora po razvoju napredne tehnologije koja ima za cilj minimizirati utjecaj klimatizacije na okoliš.

Otkako je tvrtka osnovana, usredotočena je na razvoj tehnologije koja može pomoći u rješavanju društvenih problema i problema zajednice uz rast poslovanja. Grupacija nastoji ispuniti očekivanja i održati povjerenje u cijelom svijetu kao globalna tvrtka koja podržava ljudsko zdravlje i komfor dok stvara novu vrijednost za okoliš i smanjuje ljudski utjecaj. Zato Daikin posvećuje posebnu pozornost razvoju održivih i visoko učinkovitih tehnologija, kao i neprestanom radu na smanjenju utjecaja proizvodnog procesa na okoliš.

Kao dio Daikin grupe, Daikin Applied Europe pristupa održivosti osiguravajući da su njezine tvornice smanjile potrošnju energije i koriste samo certificiranu zelenu energiju, proizvedenu iz obnovljivih izvora. Time se osigurava da je utjecaj proizvodnog procesa na okoliš minimaliziran. 

Dodatno, Daikin proizvodi za sektor sustava za grijanje i hlađenje vodom, baš kao i oni za stambeni sektor, dizajnirani su za pružanje najboljih performansi na tržištu u smislu energetske učinkovitosti.

Ovom se cilju neprestano teži razvojem vlastite tehnologije koja također poboljšava rad Daikin rashladnih uređaja i dizalica topline.

Na primjer, Daikinov vijčani kompresor ima optimizirani profil vijka koji može raditi s radnim tvarima s niskim GWP (potencijalom globalnog zagrijavanja) za postizanje vrlo visokih razina energetske učinkovitosti.

Ovdje pročitajte više o Daikin jednovijčanom kompresoru s inverterom

Također, Daikin Inverter tehnologija, koja je integrirana u mnoge Daikin rashladne uređaje i dizalice topline, smanjuje potrošnju optimiziranjem korištenja energije i uklanjanjem rasipanja energije.

Ovdje pročitajte više o tome kako je Daikin osigurao tehnologiju za podatkovni centar s negativnim emisijama CO2

Sva ova rješenja imaju za cilj pomoći u smanjenju utjecaja HVAC tehnologije na okoliš, nudeći tehnologije nove generacije koje su 32% učinkovitije od tradicionalnih tehnologija i mogu sustave grijanja učiniti do 30% učinkovitijima od tradicionalnih tehnologija, kao što su kotlovi.

Daikin također proširuje svoj pristup cirkularnoj ekonomiji na povrat radne tvari.

U programu Loop by Daikin, radne tvari kao što su R-410a, R134a i R-32 lako se obnavljaju, regeneriraju i ponovno koriste, što eliminira utjecaj na okoliš odlaganja radnih tvari na kraju životnog vijeka.

Ovdje pročitajte više o programu Loop by Daikin

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama