Skip to main content

Daikin mjere za korona krizu: „Cijela tvornica promijenjena u dva dana“

Kriza s korona virusom utječe na naš svakodnevni život i poslovanje. Pročitajte više u intervjuu s potpredsjednikom Wimom De Schachtom o mjerama koje poduzimamo kako bi naša tvornica u Ostendeu radila, a zaposlenici tvrtke Daikin bili sigurni.

Bliže od 1,5 metara? Ne u tvrtki Daikin u tvornici u Ostendeu. „Cijela tvornica promijenjena je u dva dana. Osim toga, nastavljamo s izmjenama na temelju stečenog iskustva i podataka drugih tvrtki“, kaže potpredsjednik Wim De Schacht.

Kakav utjecaj ima korona kriza na vaše poslovanje?

„Čim je vlada najavila mjere socijalnog distanciranja, zatvorili smo tvornicu u Ostendeu na dva dana kako bismo mogli sve izmijeniti“, rekao je Wim De Schacht.

„Između ostalog, prolazi su bili uređeni tako da se posvuda odvija jednosmjerni promet, na način da ne morate prelaziti preko putova drugih ljudi. Svatko tko želi koristiti svlačionice, mora uzeti kartu, a karata ima samo onoliko koliko je dozvoljen broj ljudi da na siguran način mogu biti u toj sobi.

Ostale smjene također počinju raditi ujutro i popodne. Prilikom ulaska, svi dobivaju komplet rukavica. Nakon svake smjene sav se materijal dekontaminira, od odvijača do upravljačkih ploča.

Svi bolesni zaposlenici su pod nadzorom. Svi zaposlenici sa sumnjom na simptome koji bi mogli ukazivati na korona virus moraju ostati kod kuće. To vrijedi čak i ako liječnik u načelu kaže da se mogu vratiti na posao. Svatko tko ima pozitivan test ostaje kod kuće dulje od 14 dana. Osim toga, pratimo i broj oboljelih u svakom odjelu.“

Je li lako poštivati pravila socijalnog distanciranja?

„Potrebna je disciplina. Izradili smo zdravstveni priručnik kako bi svi znali što moraju učiniti. Također smo imenovali osoblje koje provjerava poštuju li se nova pravila, jer brzo prilagođavanje ponašanja novoj stvarnosti nije uvijek lako. No svakodnevno pokušavamo poduzeti nove korake kako bismo to učinili još efikasnijim.“

Što vas trenutno najviše zabrinjava?

„Imamo 12 tvornica u Europi. Većina njih radi na 70 do 80 posto kapaciteta. Zbog ovdje poduzetih mjera, u Ostendeu smo zasad na 30 posto. Trenutno još uvijek zadovoljavamo potražnju za našim proizvodima, jer je pala za oko 20 posto, a mi još uvijek imamo zaliha.

No, željeli bismo se u fazama tijekom sljedeća tri tjedna popeti do 60 posto kapaciteta. Nadamo se samo da neće biti uspona i padova, da vlada neće popustiti mjere, a zatim ih iznenada morati ponovo pooštriti.

Uvođenje takvog „lockdowna“ bilo bi katastrofalno. Stoga moramo gledati na novine koje će gospodarstvo i dalje održavati u radu. Na primjer, možemo podijeliti tvrtku u zone i aktivirati ih za nastavak rada tijekom novog pokretanja gospodarstva.“

Što vlada može učiniti bolje?

„Bilo bi dobro da postoji neka vrsta ISO norme za mjere socijalnog distanciranja kako bi bilo jasno je li radno mjesto sigurno i jesu li poduzete sve očekivane mjere.

Čak i ako se pronađe cjepivo, mislimo da će se zadržati nova higijenska i distancirajuća ponašanja. Stoga pretpostavljamo da će mnoge prilagodbe postati strukturne. Dobra stvar u ovome je što ćemo u budućnosti biti spremni za bilo kakve epidemije.

Osim toga, potrebno je napraviti još testova na svima koji su imali korona virus i koji su imuni. Podržavamo vladine mjere, ali moramo ograničiti kolateralne štete. Pogotovo nakon višemjesečnog utjecaja ove krize.“

Kako vidite budućnost?

„Pretpostavljamo da ćemo osjećati negativne efekte do prosinca ove godine zbog smanjenih potraživanja. Stoga ne očekujemo pravi oporavak prije 2021.“

Ovaj članak preveden je s: voka.be

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama