Skip to main content

Ventiliranje, provjetravanje, pročišćavanje. Koje su razlike?

Ventiliranje, provjetravanje, pročišćavanje

razlika u ventilaciji, prozračiti, pročistiti zrak

Kako osigurati da je unutarnji zrak u vašem domu zdrav? Je li bolje ventilirati, prozračiti ili pročistiti zrak? I koja je razlika između ovih različitih pristupa? Dopustite Daikinu da objasni.

Ventiliranje, provjetravanje i pročišćavanje

Kuća je mjesto gdje su dnevne aktivnosti brojne kao i raznolike. Tu kuhamo, peremo, spavamo, dišemo. To je mjesto gdje mi živimo! Međutim, skloni smo zaboravljati da sve te aktivnosti zagađuju zrak u našem domu. Znanstvene studije čak pokazuju da je zrak koji udišemo kod kuće u nekim slučajevima i do pet puta zagađeniji od vanjskog zraka. Rezultat? Razvijamo alergije, umorni smo i patimo od mnogih drugih tegoba. Zato je važno adekvatno nadopuniti zrak u našim domovima. U redu, ali kako ćemo to učiniti? Je li bolje ventilirati naše domove, prozračiti ih ili pročistiti zrak? I koja je razlika između ovih metoda? Bez panike, Daikin može odgovoriti na vaša pitanja.

Nikako nisu ista stvar!

Glagoli „provjetriti“, „prozračiti“ i „pročistiti“ nisu sinonimi kada je u pitanju nadopunjavanje zraka u vašem domu. Oni opisuju tri načina osvježavanja zraka, ali postoje bitne razlike:

  • Ventiliranje: Ventilacija stambenog prostora je kontinuirani proces koji se odvija danonoćno. Korištenjem ventilacijskog sustava, ustajali unutarnji zrak se izvlači iz kuće i zamjenjuje svježim, zdravim zrakom. Ventiliranje vašeg doma omogućuje vam da se riješite alergena, vlage i mikroba koji su prisutni u zraku.
  • Provjetravanje: provjetravanje je privremena mjera koja se sastoji od stvaranja strujanja zraka unutar vaše kuće. Kada otvorite svoje prozore i/ili vrata, ustajali zrak se izvlači i sa sobom nosi štetne tvari koje sadrži.
  • Pročišćavanje: za pročišćavanje zraka u zatvorenom prostoru trebat će vam pročistač zraka. Ovaj električni aparat uklanja neugodne mirise i štetne tvari koje često uzrokuju alergije iz prostorije u kojoj je postavljen. Koristeći Streamer tehnologiju, ioni se potiskuju u ustajali zrak i pretvaraju štetne tvari u proteine, koji se zatim uklanjaju oksidacijom.

Koja je najbolja tehnika?

Kad ustanovimo da u prostoriji nedostaje kisika ili da smrdi po pljesni, obično otvorimo prozor, misleći da će se zrak pravilno izmijeniti. Međutim, daleko od toga da je to tako, osobito u novogradnjama i nedavno renoviranim domovima gdje je razina izolacije iznimno visoka. Kako biste riješili ovaj problem i osigurali učinkovitu izmjenu zraka u zatvorenom prostoru, najučinkovitije rješenje je stoga pravilno provjetravanje vašeg doma. Za to je neophodan ventilacijski sustav! Svi Daikinovi ventilacijski sustavi također koriste povrat topline, tako da je svježi zrak koji ulazi u dom uvijek topao, za razliku od zraka koji ulazi kroz otvorena vrata ili prozor. Dakle, nema potrebe za pojačavanjem grijanja kada provjetravate sobu i brige o sljedećem računu za struju.

Želite li biti sigurni da udišete najčišći zrak koji postoji? Zato preporučamo kombinaciju ventilacijskog sustava s pročistačem zraka. Ovaj uređaj optimizira dobrobit i pročišćava velike količine zraka bez ikakve buke. Daikin čak nudi i uređaje koji kombiniraju pročišćavanje zraka i ovlaživanje, čime se osigurava da udišete zrak na idealnoj razini vlažnosti.

Kada treba provjetriti svoj dom?

U principu, ugradnja ventilacijskog sustava i/ili pročistača zraka oslobodit će vas potrebe za provjetravanjem vašeg doma, ali u nekim slučajevima dodatni dovod svježeg zraka može biti koristan:

  • Kada ste upravo upotrijebili boju, ljepilo ili druge kemikalije u svom domu.
  • Svako jutro, nakon što ustanete.
  • Kada organizirate zabave s puno ljudi.

U ovih nekoliko slučajeva provjetravanje doma na četvrt sata je više nego dovoljno. Ako ostavite svoja vrata i prozore dulje otvorenim, možete ohladiti zidove vašeg doma, što bi zahtijevalo više vremena za njihovo ponovno zagrijavanje (a također će vas koštati više novca). Nemojte zaboraviti isključiti grijanje ni kada prozračujete svoj dom, kako biste sačuvali okoliš i novac na računu za struju.

Želite li i vi uživati u ugodnoj unutarnjoj klimi i svježem, zdravom zraku? Kontaktirajte nas za više informacija o našim ventilacijskim sustavima i pročistačima zraka.

Povezane teme

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama