Skip to main content

Bolji zrak čini i bolji rad – i zdraviji

Od globalne pandemije, radne navike diljem svijeta značajno su se promijenile. Mnogi profesionalci rade od kuće i ako rade u zajedničkom radnom prostoru, posvećuju više pažnje nego ikad na higijenu i ventilaciju. U budućnosti će kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru postati odlučujući čimbenik za dobrobit zaposlenika. Ali kako možete osigurati zdravu klimu u svom radnom prostoru i koji su najučinkovitiji načini za to?

Novo normalno

Nakon pandemije, većina tvrtki primijetila je promjenu radnih mjesta i ponašanja. Više ljudi počelo je raditi od kuće i povremenog dodatnog radnog mjesta, a znatno se više pažnje pridaje navikama vezanim uz covid kao što su higijena ruku i ventilacija. Kao posljedica toga, CO2 senzori se pojavljuju u uredskim okruženjima diljem svijeta, a suvremene uredske zgrade sve se više opremaju najsuvremenijim ventilacijskim sustavima. S pravom, jer kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru može imati značajan utjecaj na učinak i dobrobit zaposlenika.

Zašto je bitna kvaliteta zraka u prostoriji

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru, koja se obično naziva IAQ, odnosi se na kvalitetu zraka u zgradi koju svaki dan udišu njeni stanari ili posjetitelji. Iako je opća pretpostavka da je zrak u zatvorenom prostoru čišći i zdraviji od vanjskog zraka, to zapravo nije točno. Istraživanja pokazuju da je u mnogim slučajevima neobrađeni zrak u zatvorenom prostoru dva do pet puta zagađeniji od zraka vani zbog zagađivača kao što su pelud i bakterije. To može uzrokovati bolesti kao što su gripa i respiratorne infekcije te u kombinaciji s visokim razinama CO2 zbog nedostatka ventilacije, može dovesti do glavobolja, problema s koncentracijom, smanjenog radnog učinka i sveukupnog lošijeg zdravlja.

Srećom, s pravim sustavima, onečišćivači zraka kao što su pelud, bakterije i virusi mogu se filtrirati iz zraka kako bi se stvorilo zdravo okruženje u zatvorenom prostoru za sve.

Kako poboljšati kvalitetu zraka

Danas su kuće i zgrade bolje izolirane nego ikad. To je dobra vijest za okoliš, ali također znači da kada nezdrave čestice zraka, onečišćenja i pelud uđu u radno okruženje, postalo je teže nego ikada riješiti ih se. Rješenje: ventilacija, filtracija i prije svega: pročišćavanje.

VENTILACIJA >> FILTRACIJA >> PROČIŠĆAVANJE

Ventilacija je bitna za razrjeđivanje i uklanjanje tih onečišćivača zraka. Otvaranje prozora, na primjer, može pomoći u uravnoteženju razine CO2 i onečišćenja, a dokazano je da dobro održavani ventilacijski sustavi s odgovarajućim brzinama izmjene zraka učinkovito štite ljude od onečišćenja u velikim poslovnim zgradama. Sljedeći korak je opremanje visoko učinkovitih fitera za zrak sustava klimatizacije i ventilacije koji mogu pomoći u hvatanju većine čestica u zraku, čime se smanjuje koncentracija čestica baktrija i virusa u zraku, a samim time i opasnost od prijenosa zrakom. Međutim, iako sustavi filtracije hvataju viruse, bakterije i gljivične organizme, ne uspijevaju ih deaktivirati, dopuštajući im da se i dalje repliciraju i potencijalno uzrokuju bolesti. Zato je pročišćavanje zraka bitan sljedeći korak za poslodavce koji žele aktivno eliminirati onečišćenja i temeljito poboljšati kvalitetu zraka u svojim poslovnim zgradama.

Daikin: vaš partner u pročišćavanju zraka

Daikin je lansirao svoj prvi pročistač zraka još 1975. godine. Kao stručnjaci za upravljanje kvalitetom zraka, smatramo da je naša misija pružiti inovativna rješenja koja su uistinu učinkovita protiv onečišćenja zraka, kao i sezonske peludi i virusa. Studije su pokazale da naš asortiman pročistača zraka uklanja više od 99,98% ljudskog koronavirusa (HCoV-229E) i 99,93% virusa koji uzrokuje običnu gripu (H1N1) u samo 2,5 minute. *

Dok se tvrtke diljem svijeta spremaju vratiti u ured, Daikin pročistači zraka mogu pomoći u stvaranju uvjeta na za to sigurniji način. Naša predanost zdravom unutarnjem okruženju – čak i prije globalne pandemije – rezultirala je širokim portfeljem proizvoda za filtraciju i pročišćavanje zraka koji izravno pridonose smanjenju rizika od prijenosa respiratornih virusa. Koristimo ove tehnologije u našim rješenjima za klimatizaciju, grijanje i ventilaciju – kako za male i velike zgrade, tako i u kompaktnim „plug-and-play“ pročistačima za brzo i fleksibilno pročišćavanje. To nam omogućuje da ponudimo pravo rješenje za svaku vrstu zgrade kako bi radna okruženja bila svježija, zdravija i udobnija – ured po ured.

*Daikin pročistači zraka pročišćavaju unutarnji zrak kružeći ga kroz jedinicu i puštajući zrak da prođe kroz mnoštvo filtara i tehnologija za pročišćavanje: elektrostatički HEPA filtar visoke učinkovitosti zadržava viruse i zagađivače, nakon čega su izloženi našoj patentiranoj tehnologiji Flash Streamer, koji dezinficira zrak i uklanja viruse i bakterije.

Istražite našu paletu pročistača zraka

Vrijeme za svježije, zdravije i komfornije uredske prostore. Sada, više nego ikada. Otkrijte našu cijelu paletu pročistača zraka koji će vam pomoći osigurati zdravu klimu u zatvorenom prostoru.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama