Skip to main content

Klimatizacijski uređaji su dizalice topline.

Kako klimatizacijski sustavi mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju potrošnje plina ove zime.

Usred neizvjesnosti oko opskrbe i cijena prirodnog plina, europske države članice traže načine da smanje svoju potražnju za plinom za 15% tijekom nadolazeće zime. Dio rješenja leži u alternativnim izvorima grijanja, kao što je korištenje klimatizacijskih sustava koji su već prisutni. U stvari, klimatizacijski sustav je dizalica topline zrak-zrak, koja može grijati zgrade na vrlo učinkovit i ekonomičan način. U primjeru zgrade od 600 m², korištenje sustava klimatizacije kao dizalice topline zrak-zrak za grijanje može pomoći u uštedi do 112.880 kWh prirodnog plina i smanjiti troškove grijanja za 25%.

S obzirom na izazove s kojima se EU trenutačno suočava, Europska komisija izradila je Europski plan za smanjenje potražnje za plinom (1), preporučujući državama članicama da dobrovoljno smanje upotrebu plina za 15% od sada do ožujka 2023. Prema EU, velike uštede mogu se postići načinom grijanja i hlađenja naših zgrada. Procjenjuje se da se gotovo 30% poslovnih zgrada u EU još uvijek grije plinom (2), dok su neke opremljene i klimatizacijskim sustavom.

Smanjite račun za plin korištenjem sustava klimatizacije za grijanje

Da, vaš sustav klimatizacije je dizalica topline zrak-zrak, koja se može koristiti za učinkovito i ekonomično grijanje prostora. Kao korisnici zgrade možete značajno i odmah smanjiti svoju potražnju za plinom korištenjem sustava klimatizacije u načinu grijanja i istovremeno smanjiti ukupne troškove.

Naši izračuni pokazuju da korištenje sustava klimatizacije za grijanje značajno smanjuje potražnju za prirodnim plinom. U primjeru poslovne zgrade od 600 m², VRV dizalica topline zrak-zrak izbjegava do 112.880 kWh potrošnje prirodnog plina u usporedbi s klasičnim grijanjem prostora (3). Povrh toga, tvrtke mogu smanjiti troškove energije za gotovo 30% zahvaljujući dizalici topline. Za poduzeće koje posluje u Belgiji to znači smanjenje troškova grijanja s 25.237 eura na 17.695 eura godišnje (4).

Za dodatne informacije obratite se svom instalateru.

Zašto je dizalica topline tako učinkovita?

Dizalica topline zrak-zrak ima unutarnju i vanjsku jedinicu. Kada radi u načinu rada hlađenja, unutarnja jedinica izvlači toplinu iznutra i predaje je vanjskoj jedinici koja odbacuje toplinu prema van. Rad se, međutim, može obrnuti na grijanje u zatvorenom prostoru, korištenjem topline koju vanjska jedinica izdvaja iz vanjskog zraka. Čak i pri vanjskim temperaturama znatno ispod 0°C, dizalica topline zrak-zrak još uvijek će učinkovito osigurati grijanje.

Dizalica topline je do četiri puta učinkovitija od plinskog sustava budući da tri četvrtine energije koja se koristi za grijanje dolazi besplatno iz vanjskog zraka, dok se samo četvrtina troši u potrošnji električne energije.

Daljnje smanjenje korištenja energije u vašoj zgradi

Ako vaša zgrada već ima instaliranu dizalicu topline, može se optimizirati korištenjem sustava za uštedu energije koji će dodatno smanjiti račun za energiju. Inteligentni sustavi u oblaku poput Daikin Cloud usluge pružaju klijentima pristup alatima koji ne samo da detektiraju prekomjernu potrošnju energije u dijelovima njihove zgrade već im ti sustavi također omogućuju brzo djelovanje i intervenciju gdje je to potrebno.

Otkrijte sva naša upravljačka i cloud rješenja

Rješenja za dizalice topline za sve primjene

Kao vodeća tvrtka za dizalice topline, podržavamo europsku energetsku tranziciju sa svojim različitim rješenjima za dizalice topline razvijenim i proizvedenim u Europi. Sa svojom ekološkom vizijom 2050., cilj nam je biti ugljično neutralni u cijelom lancu vrijednosti i životnom ciklusu proizvoda i rješenja do 2050. godine. S mrežom lokalno obučenih stručnjaka, pomažemo svojim klijentima u dekarbonizaciji zgrada i stvaranju zdravog okoliša za generacije koje dolaze.

Madoka

Saznajte više o namjenskim rješenjima za vaš projekt!

  1. KOMUNIKACIJA KOMISIJE PREMA EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM EKONOMSKOM I SOCIJALNOM ODBORU I ODBORU REGIJA „Čuvajte plin za sigurnu zimu“ (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52022DC0360)

  2. Energetska ravnoteža – Finalna potrošnja – ostali sektori – komercijalne i javne usluge – korištenje energije: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/5463efac-cd35-4d4c-b027-d706050cdf7f?lang=en

  3. Izračunato Daikinovim sezonskim kalkulatorom dostupnim na Daikinovom poslovnom portalu (potrebna registracija) (https://my.daikin.eu/denv/en_US/home/applications/software-finder/solutions-seasonal-simulator.html), izračunato za 28 KS VRV dizalicu topline s 15 povezanih unutarnjih jedinica, s procijenjenim opterećenjem grijanja od 100 W/m²

  4. Na temelju V-testa izvedenog 05.10.2022. Godine na https://vtest.vreg.be/ s Engie Flow gas PRO Gas ugovorom: 25.236,90 eura godišnje za klasično grijanje (112.880 kWh plina) u odnosu na Engie Flow PRO ugovor o električnoj energiji: 17.694,78 eura godišnje za korištenje VRV sustava za grijanje (28.192 kWh električne energije) (cijene uključuju troškove energije, troškove distribucije, poreze, bez PDV-a za Ostend, Belgija)

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama