Skip to main content

Strujanja hladnog zraka

Strujanje hladnog zraka ponekad se povezuje s klimatizacijom, a istina je da ga nepravilno projektirani sustavi zaista mogu stvarati. Stoga u fazi projektiranja treba u obzir uzeti vjerojatan utjecaj na osoblje uslijed lokacije unutarnje jedinice i njen uzorak distribucije zraka.

Važna je i visina stropa. Proizvođači klimatizacijske opreme uglavnom računaju s optimalnom visinom stropa između 2,70 i 3,50 metara za sustave s izravnom ekspanzijom. Hladan zrak, koji se na ovoj visini istrujava na temperaturi otprilike 16 °C, može se pomiješati s toplijim zrakom u prostoriji prije nego dođe do visine osoblja, čime se uklanja osjet strujanja hladnog zraka.

Unatoč tome, ako nije zadovoljen ovaj opći standard, kvalitetan klimatizacijski sustav gotovo uvijek je moguće „ugoditi“ kako bi se kompenzirao taj neželjeni učinak.

Naravno, lokacija jedinice te visina i oblik stropa imaju veliki utjecaj na pojavu strujanja hladnog zraka. Za bolje razumijevanje navest ćemo nekoliko napomena u vezi svojstava hladnog zraka. Hladan zrak ima običaj „zalijepiti“ se za strop na određeno vrijeme prije nego se počne spuštati. To je poznato kao Coanda efekt koji pomaže u miješanju hladnog sa okolnim zrakom prije spuštanja u prostoriju.

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama