Skip to main content

Product launch

Upoznajte Daikin toplotne pumpe nove generacije na međunarodnom sajmu ISH 2023

Press release, januar 2023.

Daikin Europe N.V. poziva vas da otkrijete novu generaciju toplotnih pumpi zrak-voda na ISH 2023, vodećem svjetskom sajmu za sisteme grijanja, ventilacije i klimatizacije. Vodeća na tržištu Daikin Altherma 3 serija promijenila je standard za toplotne pumpe. Nova Daikin Altherma 4 serija predstavlja dodatni razvoj u ovom pravcu, a njena dostupnost na tržištu se očekuje od 2024. godine. Daikin će također predstaviti svoj novi program podrške i konsultacija za instalatere za cijelu Evropu s ciljem daljeg pružanja odgovarajuće i kvalitetne obuke kako bi se osigurao nesmetan rad instaliranih uređaja tokom cijelog vijeka trajanja proizvoda.

Bruxelles, januar 2023. – „Ovom novom serijom ponovo u velikoj mjeri mijenjamo standarde na tržištu, prije svega stavljajući u prvi plan dekarbonizaciju grijanja. Novim razvojem omogućavamo korisnicima i instalaterima da budu mirni i da se osjećaju dobro u svom domu iu poslu koji obavljaju. Naše toplotne pumpe imaju „Feel Good Technology“, koja je u srcu naše vizije za ISH 2023“, rekao je Patrick Crombez, generalni direktor odjela za grijanje i obnovljivu energiju za Daikin Europe.

Na ISH 2023, Daikin Europe će predstaviti svoju novu generaciju toplotnih pumpi, Daikin Altherma 4. Daikin Europe je posljednjih mjeseci kontinuirano ulagao u razvoj proizvoda i proizvodne pogone širom Evrope. Prošle godine je najavljen projekat izgradnje potpuno nove fabrike toplotnih pumpi u Poljskoj, koja bi trebala da počne proizvodnju sredinom 2024. Prvi konkretni rezultati navedenih investicija bit će vidljivi na sajmu ISH 2023, gdje će biti predstavljena nova serija toplotnih pumpi Daikin Altherma 4. 

ISH 2023

4. generacija Daikin Altherma biće predstavljena na sajmu ISH 2023 

Inovativni asortiman se nadovezuje na uspjeh Daikin Altherme 3, koja je predstavljala pravu revoluciju na tržištu toplotnih pumpi. Toplotne pumpe zrak-voda nove generacije prednjače u progresivnom razvoju evropske industrije, u čijem središtu je dekarbonizacija grijanja na efikasan, siguran i udoban način, a na tržištu će se pojaviti od 2024. 

Novi asortiman će sadržavati posebno razvijene dijelove koji će poboljšati efikasnost, povećati fleksibilnost u primjeni i istovremeno zaštititi sve faze ciklusa upotrebe proizvoda. To je pametno rješenje za svaki dom zahvaljujući novom kontroleru osjetljivom na dodir i sistemima za daljinsko praćenje i rješavanje problema. Rješenje je kompatibilno sa sistemima kućne automatizacije i upravljanja energijom koje su razvili drugi proizvođači. Novi namjenski izrađeni dijelovi i sveobuhvatan program obuke omogućavaju instalaterima i svim drugim zainteresiranim stranama da se oslone na efikasnost, sigurnost i bezbrižnost koju ovi proizvodi pružaju tokom cijelog svog vijeka trajanja: uključujući transport, skladištenje, instalaciju, servisiranje i odlaganje proizvoda, omogućavajući da iskuse sve prednosti patentirane tehnologije Feel Good, kao i kod svih ostalih Daikin proizvoda.

Najbolji izbor freona za različite namjene

Daikin će nastaviti da nudi širok spektar proizvoda sa freonom R32. Međutim, na osnovu predstojeće velike potražnje za toplotnim pumpama u kontekstu REPowerEU plana u kombinaciji sa postepenim smanjenjem upotrebe hidrofluorougljikohidrata (HFC) u Evropi, Daikin će tržištu dodatno ponuditi novu paletu toplotnih pumpi zrak-voda sa freonom R454C. Navedeni freon sa nižim potencijalom globalnog zagrijavanja (GWP) od 148 nudi širok spektar mogućnosti ugradnje, što ga čini pogodnim za različite tipove stambenih objekata širom Evrope.

Nadalje, u slučaju ugradnje gdje se cijeli krug radne tvari nalazi u vanjskom prostoru i ako je isto moguće s aspekta sigurnosti, pojedini proizvodni programi će biti snabdjeveni radnom tvari R290, čiji potencijal globalnog zagrijavanja je 3. U skladu sa procedurama preduzetim sa drugim freonima, Daikin će takođe preduzeti posebne mjere sigurnosti koje se odnose na ukupan radni vijek opreme za jedinice sa radnom tvari R290.

Kao i do sada, Daikin se obavezuje da će koristiti freon koji najbolje odgovara primjeni i potrebama kupaca, uzimajući u obzir sigurnost, ekonomičnost, energetsku efikasnost i uticaj na životnu sredinu kako bi se postigao najbolei izbalansirani izbor freona.

Promjena standarda na tržištu

„Svi razlozi koji su ovdje navedeni su odraz temeljnog istraživanja u pozadini razvoja najnovije tehnologije toplotnih pumpi. Pozivamo sve instalatere i dionike da posjete sajam ISH 2023 i pogledaju našu novu generaciju Daikin Altherma 4. Započeli smo revoluciju na tržištu toplinskih pumpi s vrhunskim dizajnom vanjskih jedinica i proizvodnjom tople vode visoke temperature sadašnje serije Daikin Altherma 3. Ovom novom serijom još jednom značajno mijenjamo tržišni standard, osiguravajući da smo uzeli u obzir cijeli životni ciklus proizvoda, od proizvodne jedinice do kraja njegovog vijeka trajanja. Navedenim pristupom u prvi plan stavljamo sigurnost, što rezultira ne samo posebnim dizajnerskim karakteristikama jedinica, već i garancijom da svi zainteresirani mogu pristupiti potpunim informacijama i proći odgovarajuću obuku, bilo da su instalateri, veletrgovci, investitori u razvoj nekretnina ili konsultanti. Nastojimo maksimizirati udobnost krajnjeg korisnika, istovremeno osiguravajući sigurno okruženje za sve. Također nastavljamo da radimo s drugim proizvođačima toplotnih pumpi kako bismo osigurali uvođenje i primjenu sigurnosnih standarda u cijeloj industriji“, nastavio je Crombez.

Razvoj mreže instalatera 

Pored uvođenja nove generacije toplotnih pumpi vazduh-voda, Daikin takođe postavlja visoko letvicu uvođenjem programa podrške i savjetovanja širom Evrope koji se fokusira na profesionalizam, kvalitet i sigurnost instalatera. Nova mreža se zasniva na Daikinovoj tradiciji snažne evropske mreže visokoprofesionalnih instalatera i tehničara. Mreža će takođe biti otvorena za nove instalatere.

Program će omogućiti zajednici instalatera da u potpunosti upravlja različitim (stambenim) tehnologijama toplotnih pumpi, uključujući nadolazeću seriju Daikin Altherma 4. Uzima u obzir odabir aplikacije, razvoj vještina i iskustvo instalacije. Cilj programa je osigurati adekvatnu i kvalitetnu obuku kako bi ugrađene jedinice radile nesmetano i sigurno tokom cijelog radnog vijeka. Realizacija programa podržava našu namjeru da konstantno podižemo nivo sigurnosti cijele industrije. To daje instalateru i krajnjem korisniku bezbrižnost i povećava zadovoljstvo korisnika.

 

Crombez dalje navodi: „Zahvaljujući našoj evropskoj mreži izuzetno profesionalnih instalatera i našim inovativnim tehnologijama toplinskih pumpi, garantiramo kvalitetu i bezbrižnost našim krajnjim korisnicima. Smatramo da je novi program znak povjerenja: instalateri uživaju u sveobuhvatnoj obuci, podršci i savjetima o detaljima našeg asortimana, pružajući kupcima visokokvalitetnu instalaciju, puštanje u rad i pomoć nakon prodaje. Takvo iskustvo osigurava dobar osjećaj, a krajnji korisnici će primijetiti prednosti korištenja naše Feel Good tehnologije u svojim domovima. Pozivamo sve instalatere da se pridruže programu i stvore sinergiju između vlastitog iskustva i Daikinovog kolektivnog znanja i iskustva.”

Saznajte više o temi "Feel Good Technology" tokom ISH-a. Daikin Europe će izlagati na ISH (štand E41, hala 12.0, Messe Frankfurt, Frankfurt na Majni) od 13. do 17. marta 2023.

Opće informacije
 
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. podružnica je Daikin Industries Ltd. i vodeći snabdjevač tehnologije za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pročišćavanje zraka i rashladnu tehniku. Kompanija dizajnira, proizvodi i prodaje širok portfolio opreme, kao i prilagođena rješenja za stambene, komercijalne i industrijske svrhe u Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Danas Daikin Europe N.V. ima preko 12.000 zaposlenih u više od 65 subjekata. Ima 12 glavnih proizvodnih pogona lociranih u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Turskoj, Austriji i Velikoj Britaniji. Daikin Europe Group ima sjedište u Ostendeu, Belgija. Kompanija je osnovana 1972. godine, a proizvodnja u Evropi počela je 1973. godine.
 
Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd. sa središtem u Osaki, Japan, zapošljava oko 89 000 ljudi širom svijeta i dosegao je prodaju od 23,7 milijardi evra u fiskalnoj godini 2021. (1. aprila 2021. – 31. marta 2022.). Kompanija je globalni tržišni lider kad su u pitanju toplotne pumpe i sustavi klima-uređaja, kao i filtriranje zraka. Daikin Industries Ltd. jedini je proizvođač klima-uređaja na svijetu koji u svojim pogonima razvija i proizvodi sve važne komponente poput rashladnih tvari, kompresora i elektronike.
 
Kontakt za medije u Daikin Europe
Sofie Sap – T.: +32 472 580 482 Mail: sap.s@daikineurope.com
Daisuke Kakinaga – T.: +32 465 462 321 Mail: kakinaga.d@bxl.daikineurope.com

Saznajte više

  • emura

    Klima uređaji su toplotne pumpe

    Kako klimatizacijski sistemi mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju potrošnje plina ove zime. #pr2226
  • Daikin Europe proširuje kapacitet proizvodnje toplotnih pumpi u Češkoj

    Daikin Europe N.V. najavio je ulaganje od 50 milijuna evra u tvornicu toplotnih pumpi u Brnu, u Češkoj. To će dodatno ojačati proizvodni kapacitet Daikina u Evropi kako bi zadovoljio sve veću potražnju za održivim rješenjima grijanja i doprinio prijeko potrebnoj energetskoj tranziciji. Povećanjem proizvodnih kapaciteta pet puta do 2025. godine, cilj je zadovoljiti rastuću potražnju za toplotnim pumpama na evropskom tržištu. Najnovija investicija Daikin Europe u Daikin Device Češka Republika otvorit će najmanje 500 novih radnih mjesta u regiji Brno, koja će biti popunjena prije 2025. godine. #pr2225

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama