Skip to main content

Corporate news on refrigerants

Daikin Europe omogućio slobodan pristup 30 patenata HFC-32 za sustave VRF

jun 2022. 

Daikin Europe N.V. objavio je obećanje o nepotvrđivanju patenta HFC-32, koji će cijelom tržištu omogućiti slobodan pristup 30 patenata koji se odnose na sustave VRF1) u kombinaciji s rashladnim sredstvom HFC-32, poznatim pod nazivom R32. Time se dodatno potiče uporaba nemiješanog, jednokomponentnog rashladnog sredstva HFC-32 u sustavima VRF, koje manje utječe na globalno zagrijavanje od rashladnog sredstva R410A koje se uobičajeno primjenjuje u sustavima VRF.

Bruxelles, jun 2022. – Daikinova odluka da omogući slobodan pristup svojim patentima donesena je u kontekstu globalnih pokušaja smanjenja utjecaja hidrofluorougljika2) na globalno zatopljenje, posebice sada kad se Kigalijska izmjena Montrealskog protokola3) počinje prenositi u nacionalne propise.

Propisi o F-plinovima u Evropi

Što se tiče Evropske unije, Evropska komisija trenutačno razmatra ažuriranje postojeće Uredbe o F-gasu, što bi moglo pridonijeti strožim zahtjevima za uporabu rashladnih sredstava. Sustavi VRF također će biti obuhvaćeni novom uredbom, ako stupi na snagu. Sustavi VRF griju i hlade velike zgrade kao što su uredi, škole ili bolnice. Kako bi se to postiglo, veći broj unutarnjih jedinica priključeno je na jednu vanjsku jedinicu, a zatvoreni krug rashladnog sredstva može se proizvoljno kretati kroz sustav i time omogućuje neovisno reguliranje temperature u svim prostorijama zgrade. Rashladno sredstvo HFC koje se obično upotrebljava u sustavima VRF je R410A. 

Uredba o F-gasu prisilit će proizvođače klimatizacijskih sistema i sistema grijanja da izaberu rashladno sredstvo s nižim potencijalom globalnog zatopljenja (GWP). HFC-32 može osigurati takav niži GWP za određene proizvode VRF. Slobodan pristup Daikinovim patentima stoga može ubrzati usvajanje rashladnog sredstva HFC-32. 

 

„Daikin detaljno procjenjuje niz rashladnih sredstava i promiče biranje odgovarajućeg rashladnog sredstva ovisno o namjeni, a trenutačno smatra da je HFC-32 najprimjerenije rashladno sredstvo za sustave VRF“, objasnio je Martin Dieryckx, generalni direktor Centra za istraživanje okoliša, Daikin Europe. „HFC-32 krase mnogobrojne prednosti koje mogu pomoći smanjiti utjecaj klimatizacijskih sistema na okoliš. HFC-32 je rashladno sredstvo koje ne oštećuje ozon i njegova vrijednost GWP-a iznosi samo trećinu4) vrijednosti GWP-a uobičajenog rashladnog sredstva R410A. Osigurava odličan učinak sistema i lako je dostupan. Kao jednokomponentno rashladno sredstvo lako ga je reciklirati i ponovo koristiti, čime se smanjuje potreba za dodatnom proizvodnjom novog rashladnog sredstva.“

Kazuhide Mizutani, generalni direktor Daikinova istraživačkog centra za regiju EMEA, izjavio je: „Patenti za koje je Daikin Europe dao obećanje o nepotvrđivanju uključuju patente koji se odnose na upravljanje brzinom vrtnje kompresora i sigurnosnih sistema kao što su senzori istjecanja rashladnog sredstva. Obećanje će drugim proizvođačima klimatizacijskih sistema i sistema grijanja olakšati razvoj VRF sistema u kojima se upotrebljava HFC-32. Nadalje, poticanje ugradnje sigurnosnih sistema u opremu smanjuje količinu rada za instalatere klimatizacijskih sistema u smislu pregleda opreme.”

 

Daikin Industries objavio je obećanje za 90 patenata

Daikin Industries Ltd., matično društvo Daikina Europe N. V., obećao je da neće potvrditi patente u vezi s primjenjivom klimatizacijskom opremom koja upotrebljava HFC-32 od 2019. godine radi smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

Osim patenata Daikina Europe, globalna Daikin Grupa istovremeno je obećala da neće potvrditi 90 novih patenata kako bi dala snažniji doprinos zaštiti okoliša širom svijeta.

Popis založenih patenata i posebnih kontrolnih odredbi i uvjeta u vezi sa zalogom dostupan je na web stranici od Daikin Industries: https://www.daikin.com/patent/r32

 

Autorska prava na fotografije: Daikin Central Europe
Referencije i kratice:
1)        Sistemi VRF = sistemi s promjenjivim protokom rashladnog sredstva
2)        HFC = fluorougljikovodici
3)        Kigalijska izmjena Montrealskog protokola usvojena je na 28. sastanku članica (MOP 28) u Kigaliju, Ruandi, 2016. godine. Cilj joj je postupno smanjivati HFC, uz smanjenje utjecaja na globalno zatopljenje (ekvivalent CO2) država iz Skupine 1 za 85 % od 2019. do 2036., smanjenje od 80 % za države iz Skupine 2 od 2024. do 2045. i smanjenje od 85 % za određene države i regije od 2028. do 2047.
4)        Vrijednosti GWP-a temeljene na stogodišnjem vremenskom horizontu iz Četvrtog izvješća o procjeni IPCC-a (AR4).
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. podružnica je Daikin Industries Ltd. i vodeći snabdjevač tehnologije za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pročišćavanje zraka i rashladnu tehniku. Kompanija dizajnira, proizvodi i prodaje širok portfolio opreme, kao i prilagođena rješenja za stambene, komercijalne i industrijske svrhe u Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Danas Daikin Europe N.V. ima preko 12 000 zaposlenika u više od 65 entiteta. Ima 12 glavnih proizvodnih objekata smještenih u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Središte tvrtke Daikin Europe Group je u Belgiji, Ostend. Kompanija je osnovana 1972. godine, a proizvodnja u Europi započela je 1973.
Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd. sa središtem u Osaki, Japan, zapošljava oko 89 000 ljudi širom svijeta i dosegao je prodaju od 23,7 milijardi eura u fiskalnoj godini 2021. (1. travnja 2021. – 31. ožujka 2022.). Kompanija je globalni tržišni lider kad su u pitanju dizalice topline i sustavi klima-uređaja, kao i filtriranje zraka. Daikin Industries Ltd. jedini je proizvođač klima-uređaja na svijetu koji u svojim pogonima razvija i proizvodi sve važne komponente poput rashladnih tvari, kompresora i elektronike.
Daikin Airconditioning Central Europe
Tvrtka Daikin Airconditioning Central Europe osnovana je 1999. sa sjedištem u Beču u Austriji kao podružnica tvrtke Daikin Europe N.V. Portfelj tvrtke sastoji se od proizvoda i rješenja za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i rashladnu tehniku. Više od 560 zaposlenika i 2,500 partnera vodi naše prodajno-servisne usluge u 16 zemalja diljem srednje i istočne Europe u Austriji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.
Kontakt za medijske upite:
Doris Passler
Corporate Communications Central Europe
T: +43 664 24 56 444
Mail: passler.d@daikin.at
Daikin Airconditioning Central Europe HandelsgmbH
Lemböckgasse 59/1/1
1230 Beč
Austrija

 

Saznajte više

  • Daikin postiže još jedan veliki napredak u dekarbonizaciji zgrada pomoću novog VRV 5 s povratom topline

    Daikin Europe objavljuje prve detalje najnovijeg napretka u VRF tehnologiji. Kao šampion u održivosti u svojoj industriji tvrtka Daikin najavljuje revolucionarni sistem povrata topline 5. generacije koji bi uvelike trebao utjecati na smanjeni CO2 otisak zgrada.
  • Daikin ulaže 300 milijuna eura u novu poljsku tvornicu toplotnih pumpi

    Bruxelles (Belgija), Łódź (Poljska), jun 2022. - Daikin Europe N.V. objavio je da će uložiti 300 milijuna eura u osnivanje nove tvornice Łódźu, Poljska, što će biti prva proizvodna baza ove kompanije u toj zemlji. Nova tvornica proizvodit će toplotne pumpe za grijanje domaćinstava i početi s radom u junu 2024. godine, u blizini postojećih evropskih proizvodnih baza u Belgiji, Češkoj i Njemačkoj. Ova ulaganja dio su strateškog plana od 840 milijuna eura pod nazivom FUSION 25 kompanije Daikin Europe, objavljenog prošle godine, i novih ulaganja u postojeće tvornice. Time ukupna ulaganja Daikin Europe iznose više od 1,2 milijarde eura do 2025. godine.

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama