Skip to main content

Novi komplet za klima komore za priključivanje AHU-a na DX vanjske jedinice

Brusseles, 21. studenog 2023.– Daikin je najavio pokretanje novih kompleta ekspanzijskih ventila i kontrolne kutije, za jednostavno povezivanje vanjskih jedinica Daikin DX (Direct eXpansion) s klima komorama. Novi kompleti također rade s radnom tvari R-32 s nižim GWP-om, pružajući rješenje s niskim udjelom ugljika za grijanje, hlađenje i svježi zrak koje stvara optimalan komfor za komercijalne prostore.

Olakšavanje dekarbonizacije zgrada uz povećanje komfora

Spajanje klima komora (AHU) na DX vanjske jedinice nudi značajne prednosti za poslovne prostore, optimizirajući unutarnji komfor uz visoku energetsku učinkovitost. DX sustavi odmah reagiraju na promjene opterećenja u temperaturi svježeg zraka, što rezultira stabilnom i ugodnom unutarnjom temperaturom, bez gubitka energije.

Nadalje, najnovije VRV 5 inverterske jedinice koriste radnu tvar R-32 s nižim GWP-om. Stoga mogu značajno smanjiti ugljični otisak zgrada, pomažući tvrtkama da ostvare svoje zelene ciljeve, a pritom osiguravaju da je rješenje spremno za buduće korištenje.

Praktičnost i izbor

Najnoviji EKEA komplet za ekspanziju značajno je poboljšan, te nudi jednostavnost i ekonomičnost paketnog rješenja s povećanom fleksibilnošću i mogućnostima konfiguracije kako bi se omogućila učinkovita prilagodba individualnim potrebama.

Dodavanje triju novih kapaciteta (300, 350 i 400) pruža kompletan raspon kompleta ekspanzijskih ventila od 5 do 69,3 kW koji odgovaraju zahtjevima svake zgrade. Uz pet dostupnih načina upravljanja, projektanti mogu odabrati najprikladnije rješenje, balansirajući lakoću integracije i vrijeme odziva. Kompleti se mogu koristiti u ekstremnim vremenskim uvjetima do minus 20˚C.

Ponuda na jednom mjestu

Daikin AHU kompleti mogu se koristiti s bilo kojom R-32 (ili R-410A) klima komorom s DX izmjenjivačem, no kako bi se opskrba pojednostavila, Daikin nudi paketno rješenje. Sadrži Daikin DX vanjsku jedinicu i Daikin AHU s tvornički ugrađenim kompletom ekspanzijskih ventila i kontrolnom kutijom, nudeći standardnu kompatibilnost s jednom kontaktnom točkom. Odabir jednog od AHU rješenja koja postižu protok zraka do 140.000 m³/h jednostavan je zahvaljujući Daikin namjenskom softveru.

EKEA - Daikin komplet za svježi zrak

Joao Teixeira, stručnjak za VRV proizvode u Daikinu kaže:

„Neprestano radimo na razvoju inovativnih proizvoda s nižim CO2 otiskom, s ciljem pružanja komercijalnih zgrada s nultom neto emisijom. Omogućujući integraciju VRV 5 dizalica topline s AHU sustavima, EKEA komplet ekspanzijskih ventila nudi praktičnost i jednostavnost s potencijalom za daljnju prilagodbu kako bi se osigurala optimalna potrošnja energije, dok se koriste radne tvari s nižim GWP-om kao što je R-32 za smanjenje utjecaja na okoliš.“

Komponente sustava

Za integraciju AHU s DX sustavom potrebno je 5 ključnih elemenata. U nastavku slijedi kratki pregled komponenti i njihove funkcije.

EKEA - Glavne komponente i ožičenje
  1. DX vanjska jedinica (primjer: VRV 5 vanjska jedinica), nudi brz odgovor na promjenjive zahtjeve opterećenja i niske pogonske troškove
  2. Daikin (ili treće strane) AHU s DX (Direct eXpansion) izmjenjivačem topline. DX izmjenjivač topline zamjenjuje izmjenjivač topline na bazi vode. Svi ostali elementi AHU ostaju isti
  3. Komplet ekspanzijskog ventila koji regulira protok radne tvari (i kao takav isporučeni učin) u AHU
  4. Upravljačka kutija koja regulira komplet ekspanzijskih ventila i kapacitet vanjske jedinice na temelju ulaza upravljača i senzora/termistora. Ovisno o vrsti regulacije i postavljanju termistora, regulacija se može vršiti na temperaturi polaznog ili povratnog zraka, ili preko temperature isparavanja/kondenzacije
  5. Daikin ili DDC upravljač koji će, ovisno o regulatoru, ponuditi ravnotežu između jednostavnosti integracije i vremena odziva na promjenjiva opterećenja

Za više informacija preuzmite brošuru u nastavku.

Autorske slike: Daikin Europe

Više o Daikinu

Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. je podružnica globalne grupe Daikin Industries i vodeći dobavljač tehnologije grijanja, hlađenja, ventilacije, pročišćavanja zraka i hlađenja (HVAC&R) u Europi, Bliskom Istoku i Africi. Daikin dizajnira, proizvodi i na tržište donosi širok portfelj proizvoda, usluga održavanja kao i rješenja po principu „ključ u ruke“ za stambene, komercijalne i industrijske svrhe. Do danas Daikin Europe ima preko 13.700 zaposlenika u više od 57 konsolidiranih podružnica. Ima 14 proizvodnih pogona u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Austriji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Sjedište Daikin Europe grupe je u Ostendeu u Belgiji. Tvrtka je osnovana 1972. godine, proizvodnja u Europi započela je 1973. godine.

Više o Daikin Industries Ltd.

Daikin Industries osnovana je 1924. godine u Osaki, Japan. Globalna grupa zapošljava više od 96.000 ljudi diljem svijeta i vodeća je na tržištu sustava dizalica topline i klimatizacije, kao i filtracije zraka. To je jedini proizvođač u svijetu koji razvija i proizvodi opremu za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i hlađenje, kao i radne tvari u vlastitom poslovanju. Tvrtka je ostvarila promet od 28,2 milijarde eura u fiskalnoj godini 2022. (1. travnja 2022. – 31. ožujka 2023.).

Kontakti za medije Daikin Europe N.V.

Sofie Sap – T.: +32 472 580482 E-pošta: sap.s@daikineurope.com

Daisuke Kakinaga – T.: +32 465 462321 E-pošta: kakinaga.d@bxl.daikineurope.com

Kontakt za medije za upite o proizvodima Daikin Europe N.V.

Gill De Bruyne – T.: +32 486 523554 E-pošta: debruyne.g@daikineurope.com

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama