Skip to main content

Daikin postiže još jedan veliki napredak u dekarbonizaciji zgrada pomoću novog VRV 5 s povratom topline

08/11/2021

Daikin Europe objavljuje prve detalje najnovijeg napretka u VRF tehnologiji. Kao šampion u održivosti u svojoj industriji tvrtka Daikin najavljuje revolucionarni sistem povrata topline 5. generacije koji bi uvelike trebao utjecati na smanjeni CO2 otisak zgrada.

 

Kao tržišni lider na tržištu HVAC-R rješenjima, Daikin nastoji pružiti komfornu, zdravu klimu unutarnjeg prostora, održavajući ukupnu ekvivalentnu emisiju CO2 što je moguće nižom tokom cijelog životnog ciklusa zgrade. Nova VRV 5 jedinica s povratom topline predstavlja značajnu prekretnicu na ovom putu, ne samo radi uvođenja rashladnog sredstva R-32 sa nižim GWP-om za veće poslovne zgrade, već i za održavanje fleksibilnosti VRV tehnologije za sve vrste interijera, pa čak i za one s manjim površinama.

 
5. generacija Daikinovog VRV sistema s povratom topline za smanjenje ugljičnog otiska komercijalnih zgrada, Daikin Copyrights 

Budućnost je već tu

Nova VRV 5 jedinica za povrat topline predstavlja budućnost komercijalnih HVAC-R rješenja, dajući značajan doprinos dekarbonizaciji poslovnih zgrada na osnovu sljedećih karakteristika:

  • Značajno smanjenje uticaja globalnog zagrijavanja do 71% korištenjem rashladnog sredstva R-32, uz 68% niži GWP* i manje punjenje rashladnog sredstva u poređenju sa sistemima R-410A.
  • Veća sezonska efikasnost tokom životnog ciklusa zgrade.
  • Visoko efikasan 3-cijevni sistem povrata topline koji vrši povrat topline između prostorija s različitim toplinskim potrebama i omogućava istovremeni rad grijanja i hlađenja, bez obzira na orijentaciju zgrade.
  • Integracija ventilacionih jedinica u VRV sistem za još veći doprinos boljem kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i zdravijem unutrašnjem okruženju.

 

Fleksibilnost bez premca

Potpuno redizajnirana spojna BS kutija uključuje inovativnu Daikinovu Shîrudo tehnologiju koja omogućuje ugradnju u prostore i do 7 m2 bez kompliciranih izračuna ili dodatnih mjera kontrole radne tvari koje se isporučuju na objekt.

Daikinov Web Xpress softver za selekciju rješenja u kombinaciji sa Shîrudo tehnologijom omogućuje brz i jednostavan odabir sistema i projektiranje koje odgovara svakom prostoru.

S najširim rasponom učina na tržištu do maksimalno 75,8 kW, Daikinov VRV 5 pokriva potrebe srednjih i velikih zgrada po potrebi i na jednom sistemu.

Široka paleta posebno dizajniranih unutarnjih jedinica R-32 VRV nudi maksimalnu fleksibilnost za sve konfiguracije prostorija. To uključuje Daikin zidne jedinice, stropne i podstropne kazetne jedinice, kanalne jedinice vrlo male visine ugradnje, a u izvedbi sa srednjim raspoloživim statičkim tlakom (ESP) i kanalne jedinice s visokim ESP raspoloživim tlakom. Izbor učina je u rasponu od 1,1 kW do čak 31,5 kW.

Zajedno gradimo nasljeđe održivosti

Održivost i inovativnost sastavni su elementi „Vizije o okolišu 2050“ tvrtke Daikin. Novi VRV 5 sistem s povratom topline odgovara na oboje, maksimizirajući efikasnost zgrade uz minimalni uticaj na okoliš.

George Dimou, voditelj razvoja VRV proizvoda u Daikin Europe, dodaje:

„Kao lideri u industriji, preuzimamo odgovornost pokretanja održive transformacije na tržištu HVAC-R. Snagom čistog zraka u svim unutarnjim prostorima osiguravamo zdravo i udobno okruženje svima.“

„Kao partner od povjerenja, sada djelujemo da uspostavimo dugoročne poslovne odnose s dioničarima i našim kupcima, kontinuirano podržavajući sve napore za postizanje ciljeva naših partnera i vlastitih ciljeva održivosti.“

„Kao proizvođač, smanjili smo otpad kroz proces cirkularne ekonomije kao što je LOOP by Daikin i razvojem inovativnih novih rješenja kao što su proizvodi VRV 5 sa Shîrudo tehnologijom kako bismo još dodatno smanjili naš CO2 otisak.“

 

 

Prvo predstavljanje

Posjetitelji Međunarodne izložbe HVAC-R Climatizacion y Refrigeracion u Španjolskoj (16. - 18. novembra) će moći u u Galleria D'Innovacion ekskluzivno prvi prisustvovati predstavljanju novih rješenje Daikin sistema VRV 5 s povratom topline, i uživo biti svjedoci novog pristupa razvoju u HVAC-R za komercijalne zgrade. Novi Daikin VRV5 sistem s povratom topline isporučivat će se iz evropskih Daikin tvornica u Češkoj i Belgiji, a početak distribucije očekuje se od jula 2022. 

 

Za više informacija posjetite www.daikin.ba/VRV5HR

*GWP = Global Warming Potential

 

 

NAPOMENE UREDNIKA

Više o Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. glavni je europski proizvođač klima uređaja, toplotnih pumpi i rashladne tehnike, sa oko 10.000 zaposlenih širom Evrope i četrnaest glavnih proizvodnih pogona sa centralom u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Turskoj , Austriji i Velikoj Britaniji.

Sa više od 90 godina iskustva u dizajniranju i proizvodnji tehnologija grijanja i hlađenja, Daikin je vodeći na tržištu u tehnologiji toplotnih pumpi. Daikin VRV i Daikin Altherma najprodavaniji su sistemi toplotnih pumpi u Evropi sa više od 500.000 isporučenih sistema do danas.

 

DODATNE INFORMACIJE

Kontakt za medijske upite:

Gill De Bruyne +32 486 523554; e-mail: debruyne.g@daikineurope.com

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama