Daikin postiže još jedan veliki napredak u dekarbonizaciji zgrada pomoću novog VRV 5 s povratom topline

08/11/2021

Daikin Europe objavljuje prve detalje najnovijeg napretka u VRF tehnologiji. Kao šampion u održivosti u svojoj industriji tvrtka Daikin najavljuje revolucionarni sistem povrata topline 5. generacije koji bi uvelike trebao utjecati na smanjeni CO2 otisak zgrada.

 

Kao tržišni lider na tržištu HVAC-R rješenjima, Daikin nastoji pružiti komfornu, zdravu klimu unutarnjeg prostora, održavajući ukupnu ekvivalentnu emisiju CO2 što je moguće nižom tokom cijelog životnog ciklusa zgrade. Nova VRV 5 jedinica s povratom topline predstavlja značajnu prekretnicu na ovom putu, ne samo radi uvođenja rashladnog sredstva R-32 sa nižim GWP-om za veće poslovne zgrade, već i za održavanje fleksibilnosti VRV tehnologije za sve vrste interijera, pa čak i za one s manjim površinama.

Daikin_VRV5_3.jpg
 
5. generacija Daikinovog VRV sistema s povratom topline za smanjenje ugljičnog otiska komercijalnih zgrada, Daikin Copyrights 

Budućnost je već tu

Nova VRV 5 jedinica za povrat topline predstavlja budućnost komercijalnih HVAC-R rješenja, dajući značajan doprinos dekarbonizaciji poslovnih zgrada na osnovu sljedećih karakteristika:

  • Značajno smanjenje uticaja globalnog zagrijavanja do 71% korištenjem rashladnog sredstva R-32, uz 68% niži GWP* i manje punjenje rashladnog sredstva u poređenju sa sistemima R-410A.
  • Veća sezonska efikasnost tokom životnog ciklusa zgrade.
  • Visoko efikasan 3-cijevni sistem povrata topline koji vrši povrat topline između prostorija s različitim toplinskim potrebama i omogućava istovremeni rad grijanja i hlađenja, bez obzira na orijentaciju zgrade.
  • Integracija ventilacionih jedinica u VRV sistem za još veći doprinos boljem kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i zdravijem unutrašnjem okruženju.

 

Fleksibilnost bez premca

Potpuno redizajnirana spojna BS kutija uključuje inovativnu Daikinovu Shîrudo tehnologiju koja omogućuje ugradnju u prostore i do 7 m2 bez kompliciranih izračuna ili dodatnih mjera kontrole radne tvari koje se isporučuju na objekt.

Daikinov Web Xpress softver za selekciju rješenja u kombinaciji sa Shîrudo tehnologijom omogućuje brz i jednostavan odabir sistema i projektiranje koje odgovara svakom prostoru.

S najširim rasponom učina na tržištu do maksimalno 75,8 kW, Daikinov VRV 5 pokriva potrebe srednjih i velikih zgrada po potrebi i na jednom sistemu.

Široka paleta posebno dizajniranih unutarnjih jedinica R-32 VRV nudi maksimalnu fleksibilnost za sve konfiguracije prostorija. To uključuje Daikin zidne jedinice, stropne i podstropne kazetne jedinice, kanalne jedinice vrlo male visine ugradnje, a u izvedbi sa srednjim raspoloživim statičkim tlakom (ESP) i kanalne jedinice s visokim ESP raspoloživim tlakom. Izbor učina je u rasponu od 1,1 kW do čak 31,5 kW.

Daikin_Shirudo_technology.jpg

Zajedno gradimo nasljeđe održivosti

Održivost i inovativnost sastavni su elementi „Vizije o okolišu 2050“ tvrtke Daikin. Novi VRV 5 sistem s povratom topline odgovara na oboje, maksimizirajući efikasnost zgrade uz minimalni uticaj na okoliš.

George Dimou, voditelj razvoja VRV proizvoda u Daikin Europe, dodaje:

„Kao lideri u industriji, preuzimamo odgovornost pokretanja održive transformacije na tržištu HVAC-R. Snagom čistog zraka u svim unutarnjim prostorima osiguravamo zdravo i udobno okruženje svima.“

„Kao partner od povjerenja, sada djelujemo da uspostavimo dugoročne poslovne odnose s dioničarima i našim kupcima, kontinuirano podržavajući sve napore za postizanje ciljeva naših partnera i vlastitih ciljeva održivosti.“

„Kao proizvođač, smanjili smo otpad kroz proces cirkularne ekonomije kao što je LOOP by Daikin i razvojem inovativnih novih rješenja kao što su proizvodi VRV 5 sa Shîrudo tehnologijom kako bismo još dodatno smanjili naš CO2 otisak.“

 

 

Prvo predstavljanje

Posjetitelji Međunarodne izložbe HVAC-R Climatizacion y Refrigeracion u Španjolskoj (16. - 18. novembra) će moći u u Galleria D'Innovacion ekskluzivno prvi prisustvovati predstavljanju novih rješenje Daikin sistema VRV 5 s povratom topline, i uživo biti svjedoci novog pristupa razvoju u HVAC-R za komercijalne zgrade. Novi Daikin VRV5 sistem s povratom topline isporučivat će se iz evropskih Daikin tvornica u Češkoj i Belgiji, a početak distribucije očekuje se od jula 2022. 

 

Za više informacija posjetite www.daikin.ba/VRV5HR

*GWP = Global Warming Potential

 

 

bluevolution.jpg
Daikin_VRV5_1.jpg
Daikin_VRV5_2.jpg

NAPOMENE UREDNIKA

Više o Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. glavni je europski proizvođač klima uređaja, toplotnih pumpi i rashladne tehnike, sa oko 10.000 zaposlenih širom Evrope i četrnaest glavnih proizvodnih pogona sa centralom u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Turskoj , Austriji i Velikoj Britaniji.

Sa više od 90 godina iskustva u dizajniranju i proizvodnji tehnologija grijanja i hlađenja, Daikin je vodeći na tržištu u tehnologiji toplotnih pumpi. Daikin VRV i Daikin Altherma najprodavaniji su sistemi toplotnih pumpi u Evropi sa više od 500.000 isporučenih sistema do danas.

 

DODATNE INFORMACIJE

Kontakt za medijske upite:

Gill De Bruyne +32 486 523554; e-mail: debruyne.g@daikineurope.com