Skip to main content

Daikin Central Europe reference

Svjetski dan hlađenja 2022 – Zašto je hlađenje važno

jun 2022

Visoki standardi i precizno upravljanje klimatizacijom ključni su za uspjeh trgovaca hranom, restorana, hotela, hladnjača i tvornica hrane. Svojim širokim asortimanom uređaja za hlađenje i rashladne tehnike Daikin Central Europe nudi prilagođena rješenja za potrebe svakog komercijalnog klijenta u 16 zemalja diljem središnje i istočne Europe.

 

Danas zgrade stvaraju gotovo 40 % godišnjih globalnih emisija CO21. Odabirom energetski učinkovitih tehnologija hlađenja i rashladne tehnike možemo znatno smanjiti emisije komercijalnih zgrada i pozitivno utjecati na očuvanje ograničenih resursa.

„Kao vodeće društvo u industriji za HVAC-R2, Daikin doprinosi poboljšanju kvalitete života, udobnosti, pouzdane infrastrukture, prehrambene sigurnosti i ekonomskog rasta u brojnim industrijama. Svjetski dan hlađenja 26. lipnja savršena je prilika da bismo ukazali na važnost održivih rješenja za hlađenje i rashladnu tehniku te podigli svijest javnosti, graditelja nekretnina, investitora i dionika o tome kako se u industriji za HVAC-R mogu kombinirati povećani zahtjevi za udobnošću, funkcionalnost i smanjenje emisija CO2”, rekao je Carl Lievens, generalni direktor društva Daikin Central Europe.

„Referentni projekti kao što je luksuzni kompleks hotela Reina del Mar na bugarskoj obali Crnog mora, CBA-ova trgovina hranom Eko Market u Sofiji, ili lanac trgovina Terno u Slovačkoj najbolji su primjeri prakse za našu prilagođenu ponudu cjelovitih rješenja u regiji,” dodao je. Daikin, baš kao i članovi grupe Tewis i AHT, sponzori su Svjetskog dana hlađenja 2022.

 
Daikin Bugarska – potpuno klimatizacijsko rješenje za luksuzni hotelski kompleks Hotel Reina del Mar na obali Crnog mora. Autorska prava Daikin Bugarska

Hlađenje je važno u luksuznom hotelu u Bugarskoj

Bugarska grupa hotela HVD tražila je rješenje za potpunu kontrolu nad klimatizacijom za svoj prvi luksuzni kompleks na plaži Hotel Reina del Mar na obali Crnog mora. Daikin Bugarska osmislio je i ugradio sustav HVAC-R s lokalnim partnerom, društvom MMC, da bi ispunio sve potrebe klijenta i omogućio buduće planove za proširenje s pomoću naprednih rješenja za kontrolu klimatizacije.

Hotel Reina del Mar nudi više mogućnosti smještaja; u njemu se nalazi 557 soba, od dvokrevetnih i obiteljskih soba do apartmana, uz 100 samostojećih vila. Kao vrhunski hotel, ovaj kompleks ima više objekata za različite aktivnosti, kao što su prostorije za konferencije i događanja, barovi i restorani, teretana te spa i wellness centar.

Daikinovo rješenje za HVAC-R kombinira sustave VRV i Mini-VRV za klimatizaciju i grijanje, a oni su povezani s klima komorama koje dovode svjež zrak te s rashladnim jedinicama. Ovaj višedimenzionalni pristup sustavima pogodan je za različite aktivnosti jer pruža mogućnost preciznog upravljanja temperaturom u različitim zonama za stvaranje ugodnog okruženja, a u isto vrijeme ispunjava specifične funkcionalne potrebe.

„Odabrani smo zbog svojeg bogatog izbora proizvoda opreme za HVAC-R i inovativne tehnologije koja omogućuje integraciju više sustava u jedno rješenje za upravljanje klimatizacijom, što rezultira izuzetnom uštedom energije,” ističe Michael Haas, direktor u Daikinu Bugarska.

 

 

Hlađenje je važno za dobru infrastrukturu u trgovinama hranom u Bugarskoj

U gradskom supermarketu u Sofiji Daikin sustavi pružaju „nevidljivo” upravljanje klimatizacijom i temperaturom. Tvrtka CBA tražila je rješenje za hlađenje i klimatizaciju  pomoću „zelenih” tehnologija za novu trgovinu hranom na 580 kvadratnih metara. Daikinovi sustavi ZEAS i Conveni-Pack, uz zamrzivač treće strane i opremu za hladnjaču, pružili su integrirani pristup za ispunjavanje potreba održivog rashlađivanja, grijanja i hlađenja.

Trgovina CBA Eko Market dio je objekta mješovite namjene za stambenu i komercijalnu upotrebu. Uz energetsku učinkovitost, kontrola glasnoće i izgled bili su stoga odlučujući čimbenici pri odabiru opreme za HVAC-R. Vanjske jedinice nenametljivo su smještene iza paravana pokraj ulaza u stambenu zgradu, čime su se izbjegli skupi radovi rekonstrukcije. Niska razina buke i noćne postavke za smanjenu brzinu ventilatora smanjuju ometanje.

Rješenje vitrine s integriranim agregatom tvrtke AHT, člana grupe Daikin, povezano sa sustavom ZEAS, pruža moćni učin potreban za vitrine za izlaganje, zamrzivače i hladnjače. Smanjenjem kapaciteta i potrebnog broja vanjskih jedinica, AHT uređajima također su smanjeni troškovi opreme i instalacije za CBA.

„Daikin sustavi ispunjavaju sve želje i potrebe tvrtke CBA, što je prvi takav slučaj; oni pružaju energetski učinkovito rashlađivanje, ali i ugodnu temperaturu u trgovini putem povrata topline za maksimalnu uštedu,” uvjeren je Yuri Manolov – izvršni direktor CBA Eko Market OOD.

 
CBA Eko Market u Sofiji - rješenje za rashladnu tehniku i klimatizaciju pomoću zelenih tehnologija za novu maloprodajnu trgovinu hrane od 580 m2. Autorska prava Daikin Bugarska

Hlađenje je važno za optimizaciju potrošnje energije u lancu trgovina hranom u Slovačkoj

Od 2019. Daikin Slovačka realizirao je 13 inovativnih projekata „ključ u ruke” za lanac trgovina hranom Terno diljem Slovačke. Daikin je osmislio i ugradio prilagođena rješenja za HVAC i rashladnu tehniku iz svojeg bogatog izbora proizvoda koje tvrtka sama proizvodi, ili se proizvode u tvrtkama-članovima grupe, kao što su ZEAS, JEH, Sky Air, Sensira, AHT Coolbox i AHT Rio. Budući da se trgovine Terno uglavnom nalaze u stambenim područjima, Daikin ZEAS bilo je najbolje rješenje zbog izvanrednih performansi ovoga sustava kada je riječ o niskoj razini buke.

„Uz naš novi pristup sveobuhvatnog rješenja usredotočili smo se na integrirana rješenja za HVAC-R kojima podupiremo ciljeve naših klijenata po pitanju održivosti. Jedan od načina za postizanje održivosti jest odabrati alternativna rješenja umjesto grijanja na plin, kao što je npr. Daikin Conveni-Pack ili sustavi društva AHT s kruženjem vode i povratom topline. Nadalje, naša rješenja IoT potiču komercijalne klijente da poboljšaju optimizaciju energije u svojim prostorima i omoguće cjelodnevni nadzor nad ispravnim funkcioniranjem rješenja u svim trgovinama,” rekao je Vladimir Orovnicky, generalni direktor Daikina Slovačka.

 

Više informacija:
https://www.daikin.ba/ba_ba/product-group/refrigeration.html
https://www.daikin-ce.com/en_us/about/references/reina-del-mar.html
 
Reference:
Renovation wave (Val renovacija): Creating green buildings for the future (Stvaranje zelenih zgrada za budućnost), Consilium (europa.eu)
2 HVAC-R = grijanje, ventilacija, klimatizacija, hlađenje i rashlađivanje
 
Autorska prava za slike: Daikin Central Europe
 
DODATNE INFORMACIJE
Daikin Airconditioning Central Europe
Tvrtka Daikin Airconditioning Central Europe osnovana je 1999. sa sjedištem u Beču u Austriji kao podružnica tvrtke Daikin Europe N.V. Portfelj tvrtke sastoji se od proizvoda i rješenja za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i rashlađivanje. Više od 560 zaposlenika i 2,500 partnera vodi naše prodajno-servisne usluge u 16 zemalja diljem srednje i istočne Europe u Austriji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.
 
Kontakt za medijske upite:
Doris Passler
Corporate Communications Central Europe
T.: +43 664 24 56 444
Mail: passler.d@daikin.at
Daikin Airconditioning Central Europe HandelsgmbH
Lemböckgasse 59/1/1
1230 Vienna
Austria

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama